Parasta koiralleni Kouluta koiraasi koiran omalla kielellä

Älä lyö!

  • Älä lyö!

Kun koira tekee väärin, tuntuisi luonnolliselta läpsäistä sitä ja sanoa ei! Miksi tämä ei toimi?

Koira ei ymmärrä ihmisen rangaistuksia siten, kuin tarkoitamme. Kun omistaja lyö koiraa, koira ei välttämättä yhdistä läpsäisyä siihen asiaan, mihin omistaja tarkoittaa, esim. koira on karannut ja omistaja juoksee perässä, saa sen lopulta kiinni hengästyneenä, pelästyneenä ja tuohtuneena läpsäisee koiraa. Koira ymmärtää saaneesa rankaisun siitä, että omistaja tuli viereen, ei siitä, että karkasi. Karkaamisen ja kiinnisaamisen välissä ehti tapahtua liikaa asioita, että koira ymmärtäisi rangaistuksen.

Toinen esimerkki: koira on ottanut kengän ja järsii sitä eteisessä. Omistaja menee koiran luo, ottaa kengän koiralta ja läpsäisee sitä ja sanoo ei! Mitä tässä tapahtui ihmisen näkökulmasta: opetan koiralle, ettei kenkiä järsitä. Mitä tässä oikeasti tapahtui, eli miten koira tapahtuman ymmärtää: omistaja tulee luokse, kun minulla on kivaa puuhaa, ottaa kivan puuhani pois ja lyö. Toistuessaan tämän tapahtuman seuraus on se, että koira alkaa puollustamaan aarrettaan (murisemaan) omistajan lähestyessä, koska se tietää mitä tulee tapahtumaan. Mitä sitten olisi pitänyt tehdä? Vaikka näin: ota jotain kivaa esim. makupala ja mene koiran luokse, näytä herkku koiralle ja kun se irrottaa otteensa kengästä, sano hyvä ja anna makupala, nyt voit ottaa kengän koiralta. Houkuttele sen jälkeen koira mukaasi ja ota sen oma lelu ja leiki hetki. Nyt omistaja ei ole uhka koiralle, vaan kiva asia. Aluksi pennulta kannattaa estää pääsy kenkien luokse. Lisäksi pennulle täytyy antaa jotain sallittua järsittävää, voit myös tehdä puruluun kanssa vaihtokaupan kenkään. Tässä oman toiminnan ajoitus on tärkeä: mene koiran lähelle, näytä koiralle puruluu ja malta odottaa, että koira kiinostuu siitä ja irrottaa kengästä, silloin sano hyvä ja ojenna koiralle puruluu ja ota kenkä vähin äänin pois.

Koirankoulutuksen sarkastinen totuus: kun kouluttajan taidot loppuvat, otetaan väkivalta käyttöön.

Moni luulee virheellisesti, että koira ymmärtää puhetta. Toki koira oppii sanoja ja jopa lauseita, sanottuna samoin äänenpainoin ja liittyen tiettyihin samanaikaisiin tapahtumiin: äiti tulee kotiin, mennäänkö lenkille, syömään jne. Koiran omaa kieltä on kuitenkin kehonkieli, se on sille ihan suomea, joten koulutuksessa kannattaa käyttää sitä hyväksi. Lisäksi kehonkieli on aina vahvempi vihje koiralle kuin sanottu käsky. Siksi joskus käy niin, että vaikka koira osaa jonkin käskyn esim. sivulle, tekee se sen toisinaan väärin. Usein syynä on ohjaajan oma virhe, eli hän käyttää kehoaan eri tavoin vaikka sanallinen vihje (käsky) on aina sama.

Koirankoulutuksen tärkein työkalu on koiran lukemisen taito ja ohjaajan oman toiminnan ajoittaminen siten, että koira alkaa toimimaan toivotusti, sen jälkeen sitä palkitaan siitä toiminnasta. Näin koira alkaa pitämään koulutusta mukavana asiana ja alkaa jopa tarjoamaan oppimiaan asioita saadakseen makupalan. Kun koiralle on opetettu arkielämän tärkeät taidot: kontakti, luoksetulo, hihnakäyttäytyminen ja luopuminen positiivisella vahvistamisella, meillä onkin jo kiva koira. Lisäksi koiran täytyy oppia nämä taidot myös häiröissä, eli vaikka kohdatessaan toisen koiran.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taidat hiukan aliarvioida koiran ymmärryskykyä.

Oma koiramme tapasi pentuna ollessaan jyystää olohuoneen tuolin ja pöydän jalkoja ja kyllä sitä siitä silloin lempeästi läpsäytettiin. Kun se kaipasi huomiota osakseen, se tiesi sitä sitten saavansa alkamalla jyystää niitä jalkoja ja ilmiselvästi katsoi samalla vielä paikalla olevia ihmisiä, että huomataanko tämä nyt.

Kerran näin tehdessään noudimme silloin 10-vuotiaan tyttäremme kanssa eteisen ruukusta sulkapallomailat ja otimme ne uhkailevasti esille, kun palasimme takaisin istumaan olohuoneen sohvalle. Jyystäminen loppui sillä kertaa. Sama toistui parisen viikkoa myöhemminkin. Oikeasti ei tarvinnut lyödä, kun nuo mailat näyttivät koirasta liian vaarallisilta.

Käyttäjän VirveSikil kuva
Virve Sikilä

Hei Juha,

Kommentissasi tulikin ilmi asian ydin: mitkä asiat koira kokee rangaistukseksi ja minkä palkkioksi, sen määrittelee koira itse. Selvästi läpsyttelynne oli pennulle mukavaa huomiota, jonka se huomasi saavansa tuon käytöksen kautta, eli jyrsimisestä tuli sille kannattavaa puuhaa.

Tennismailat sen sijaan olivat sille selvä uhka väkivallasta, jolloin se luopui jyrsimisestä.

Erkko Korppaanmäki

Fyysinen kontakti ja pakote kuuluvat koiran luontaiseen käytökseen.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos erinomaisesta kirjoituksestasi. Minua hämmästyttää aina vain se, miten koirien koulutuksessa tuodaan niin vähän esiin sitä, että koira elää hetkessä ja miten tärkeää on tajuta se, mitä asioita ja tekoja koira mielessään yhdistää. Siksi ärjyminen ja lyöminen ja muunlainen, esim. tyhjillä peltipurkeilla pelottelu on aivan käsittämätöntä julmuutta, jolla koirasta tehdään pelokas ja jopa arvaamaton.

Kävin itse aikoinani koirakouluttajan luona, kun tunsin itseni vähän epävarmaksi. Colliepoikani oli kasvamassa mieheksi ja ärhenteli välillä muille poikakoirille. Sain kouluttajalta erinomaiset neuvot ja ohjeet, joilla pärjäsimme pojan kanssa hienosti, koska minäkin tajusin, mistä asiassa oli kyse :)

Käyttäjän VirveSikil kuva
Virve Sikilä

Hei Leila,

Kiitos ihanasta kommentistasi. Nykyaikainen eläinkoulutus perustuu oppimispsykologiaan ja käyttäytymistieteeseen ja tehokkain koulutusmetodi on positiivinen vahvistaminen, eli palkitseminen. Kuten osuvasti kommentissasi sanoit, koira, kuten muutkin eläimet, elävät tässä hetkessä ja ymmärtävät asioiden yhtyden, kun ne tapahtuvat samanaikaisesti ja asialla on eläimelle merkitys, esim. ruuan saaminen. Ja todella kolinapurkit ja muut rangaistukset aiheuttavat eläimissä pelkoa ja ahdistusta. Lisäksi rangaistus ei opeta koiralle, mitä pitäsi tehdä, vain sen, mitä ainakaan ei pitäsi tehdä.

Hienoa, että löysit ammattitaitoisen kouluttajan ja sait hyviä neuvoja. Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät enemmänkin hakea apua, moni koira ja omistaja eläisi onnellisemman elämän yhdessä.

Toimituksen poiminnat